Casele inteligente – un nou trend

Nu este vorba despre o idee dintr-un roman Science Fiction de Isaac Asimov, nici de ultimul episod din serialul Black Mirror, desi unul din personajele din serial detine o astfel de casa. Este vorba despre prezent; un prezent in care casele inteligente sunt o realitate.

Ce este o casa inteligenta?

Raspunsul este mai putin complicat decat pare la prima vedere. Conceptul presupune reunirea tuturor aplicatiilor electronice ale locuintei intr-un singur sistem, controlat printr-un panou de comanda. E ca si cum ai avea la dispozitie o telecomanda universala care sa actioneze absolut toate utilitatile casei tale, de la lumini, la usi, la incalzire, la unelte multimedia si asa mai departe. Pana aici s-ar putea sa nu para ceva deosebit. Astfel de device-uri s-au mai vazut. Insa plusul cu care vin unii furnizori de case inteligente este capacitatea de invatare pe care o detine casa. Sa nu ne imaginam o antropomorfoza in care locuinta devine treptat umanizata, pentru ca am ajunge iar la scenarii de film Science Fiction. Invatarea se refera strict la stocarea datelor despre obiceiurile utilizatorilor astfel incat sistemul de automatizare inteligenta sa poata crea un mediu ambiant pe placul acestora, fara sa mai fie nevoie de interventia permanenta a locatarilor casei. Aceasta inovatie se numeste Virtual Interactive Kinetic Intelligence sau VIKI si este implementata cu succes de o companie din Cluj-Napoca.

Care sunt avantajele acestui sistem nou?   

Comoditatea, economia de timp, siguranta si chiar economia la utilitati.

Imaginati-va scenariul unei zile obisnuite in care alarma telefonului va trezeste cu 10 minute mai devreme pentru ca VIKI stie ca exista un blocaj in trafic si ar trebui sa plecati mai repede spre locul de munca. Aparatul de cafea a pregatit deja tipul de cafea preferata. VIKI a invatat din zilele anterioare cum va place sa beti cafeaua. Luminile din apartament isi cresc treptat intensitatea pentru a nu brusca ochii dumneavoastra inca sensibili la lumina. Sunteti pregatit sa plecati. VIKI stie ca de regula reveniti in jur de ora 17:30. Este iarna. Pe la 16:50, se porneste deja incalzirea pentru ca la 17:30 sa fie temperatura pe care o preferati. Luminile se aprind automat cand intrati in incapere, iar pe la 19:00 televizorul porneste serialul pe care VIKI a retinut ca l-ati mai urmarit si saptamanile trecute.

Acest scenariu este perfect plauzibil, iar plusul de confort oferit nu inseamna ca pierdeti controlul a ceea ce se intampla in casa. Puteti regla manual setarile oricand, iar casa inteligenta va retine chiar si aceste mici reglaje.

Mai mult, nu mai puteti uita lumina aprinsa, caldura pornita, geamul deschis. Automatizarea locuintei inseamna si un consum inteligent de resurse. Puteti controla locuinta de la distanta, iar un sistem de securitate poate fi inclus in setari. Daca va faceti griji din cauza cablurilor necesare pentru instalare, va veti bucura sa aflati ca o mare parte din uneltele folosite de casele inteligente se pot conecta wireless la panoul de comanda. Desigur ca veti avea nevoie de device-uri compatibile, dar acestea sunt relativ usor de procurat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *